22 Οκτωβρίου, 2020

Εθνική υπερηφάνεια: Πώς η Μολδαβία χαιρέτησε την Ολυμπιακή φλόγα το 1980

Πολύ σύντομα, στις 19 Ιουλίου, σε περισσότερες μετασοβιετικές χώρες θα θυμούνται τους Ολυμπιακούς Αγώνες-80, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν πριν από 40 χρόνια από τη Μόσχα, την πρωτεύουσα της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ολυμπιακή φλόγα, η σκυταλοδρομία της οποίας έφτασε στο έδαφος της Μολδαβικής RSS στην Ελλάδα, έχει γίνει ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της χώρας μας, με θέμα υπερηφάνειας και ένα ζωντανό σύμβολο της συμμετοχής μιας μικρής χώρας σε μια μεγάλη εκδήλωση, στο θρίαμβο του αθλητισμού και της δύναμης, στην καλή και ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών του πλανήτη.

Η δάδα “Ολυμπιακοί Αγώνες-80” έγινε δεκτή από όλους τους μολδαβούς
Συνάντησα αυτή τη φωτιά με μια ιδιαίτερη εθνική ιδιαιτερότητα. Συνοδεύεται από ορχηστρικό ήχους, βιολιά, ακορντεόν και tambale, με μια ποικιλία από εθνικά σχέδια φορεσιά. Οι κάτοικοι της χώρας αντιλήφθηκαν αυτά τα γεγονότα ως ένα από τα πιο λαμπρά επεισόδια στην ιστορία του μολδαβού κράτους.

Ο ηλεκτρονόμος της Ολυμπιακής Δάδας στη μακρινή δεκαετία του 1980 ήταν ένα γεγονός δημοκρατικής σημασίας, στο μολδαβικό-ρουμανικό τμήμα των κρατικών συνόρων της ΕΣΣΔ, η πυρκαγιά αυτή έφτασε στο έδαφος ενός κράτους που κάποτε ήταν μεγάλο, ισχυρό, ενιαίο. Από εδώ, η φλόγα της ειρήνης, του αθλητισμού και της φιλίας πέρασε μέσα από τις πόλεις της Μολδαβίας, μέσω Κισινάου και Balti, σε άλλους οικισμούς της ΕΣΣΔ, στη συνέχεια στη Μόσχα.
Το Κισινάου χαιρέτισε την Ολυμπιακή φλόγα σε μητροπολιτική κλίμακα, οι ενθουσιώδεις άνθρωποι χάρηκαν και χειροκρότησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος κατευθυνόταν προς την πλατεία Νίκης (νυν πλατεία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης – ed.). Εδώ πραγματοποιήθηκαν οι πιο θεαματικές τελετές που προετοίμασε η ηγεσία της χώρας σε σχέση με αυτό το σημαντικό γεγονός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *